Glad Påsk och senaste nytt

Info till medlemmarna i Fiber i Vad ekonomisk förening 20130329

Den 20 mars lämnade styrelsen Projektansökan till handläggarna för bredbandsstöd på Länsstyrelsen. Vi har fått en bekräftelse och vårt ärende har fått ett journalnummer.  Särskild information om nuläget för stödet till fiberutbyggnad bifogades bekräftelsen. Se nedan!

 På mötet med handläggarna fick vi veta att det finns ca 29 miljoner att dela ut och det fanns ansökningar på över 44 miljoner. De sade också att det fanns möjlighet till omfördelning av medel kanske redan i maj-juni men inget som kan lovas. Handläggarna hoppas att nya medel ska komma 2014 men är inget de kan lova i dagsläget.

 Styrelsen har beslutat att fortsätta arbetet med markavtal och andra förberedelser för att vara beredda om besked om stöd kommer redan vid halvårsskiftet. Om så inte blir fallet får vi inrikta oss på 2014. Vi är 143 medlemmar idag så vi ber om er hjälp att värva fler. Ju fler vi är desto bättre kostnad/hushåll.

Glad Påsk önskar styrelsen och tänk på att äta fiberrikt och må gott!

 

”Nuläge rörande stödet till fibernät i Landsbygds-programmet: medlen uppbokade

Länsstyrelsen har så här långt tilldelats sammanlagt cirka 28 Mkr för fiberutbyggnadsprojekt genom landsbygdsprogrammet och cirka 7 Mkr från PTS för medfinansiering för 2013 och 2014. Vi kan konstatera att dessa medel nu är uppbokade i inkomna projektansökningar.

Det som händer nu är att inkomna ansökningar gås igenom för att säkerställa att de är kompletta och stämmer överens med stödvillkoren. Vi kontaktar de sökande löpande för kompletteringar och information. På förekommen anledning vill vi nämna att det inte är möjligt att få förhandsbesked. Klartecken ges i samband med det formella beslutet att godkänna ansökan. Notera också att det fortfarande finns kanalisationsstöd (se hemsidan).

Vad händer med övriga projekt?

Övriga ansökningar föreslås ligga kvar hos oss men betraktas som ”vilande” i väntan på mer medel.

Även om länets nuvarande tilldelning av stödpengar för fiberutbyggnad är slut innebär det inte att behovet av ytterligare sådana medel är tillgodosett. Våra samlade inkomna ansökningar ligger även till grund för nationella bedömningar av hur stor efterfrågan vi har. I praktiken betyder det att ni som projektägare helst bör lämna in projektansökningar till oss även om den nuvarande stödpotten är slut. Det kan väsentligt öka länets chanser att få ytterligare påfyllning och i förlängningen möjligheterna att fortsätta stötta era projekt.

Kommer det mer pengar?

Det övergripande svaret på den frågan ligger närmast på regerings- och EU-nivå. Medlemsländerna förhandlar för närvarande om upplägget i den kommande budgeten och den styr i sin tur om vi kommer kunna använda EU-medel till fiberutbyggnad i Sverige. Såvitt vi känner till på Länsstyrelsen idag så arbetar man från svenskt håll för att så ska bli fallet.

På kortare sikt kan det bli aktuellt med vissa omfördelningar inom det gällande Landsbygds­programmet. Än så länge är detta en arbetshypotes. Vi bevakar dock frågan och återkommer med information om och när den blir tillgänglig.

Så vitt vi känner till finns det i skrivande stund inga beslut om nya pengar.”

Kommentarer inaktiverade.